Bazar books

Finlands stora kriminalförfattare Leena Lehtolainen till Stockholm 6 -7 september

Publicerad: 2012-08-13
Finlands stora kriminalförfattare Leena Lehtolainen till Stockholm 6 -7 september

Pressmeddelande från Bazar Förlag

Stockholm 10 augusti 2012

Hon är Finlands bäst säljande kriminalförfattare. Leena Lehtolainen drar sig inte för att ta upp dagsaktuella samhällsproblem i sina kriminalromaner om polisen Maria Kallio. Det är hårdkokt realism ur ett kvinnoperspektiv. Romanen Var är alla flickor nu? speglar muslimska flickors livsvillkor i en miljö där uråldriga traditioner och rädsla för mångkultur färgar vardagen.

 

I staden Esbo försvinner tre unga muslimska flickor. Ingen anmäler dem saknade. Flickorna tillhörde samma klubb som polisen Maria Kallios dotter. En fjärde muslimsk flicka hittas mördad, strypt av sin egen sjal. Går en seriemördare lös eller har familjerna något med försvinnandena att göra?

Var är alla flickor nu? beskriver kollisionen mellan skilda kulturer och traditioner. Lehtolainens böcker går rakt in på topplistorna i många länder och har sålts i över 2 miljoner exemplar över världen och rättigheterna har sålts till mer än 25 länder.

Leena Lehtolainen är i Stockholm 6 -7 september för att ge intervjuer om sin senaste bok. Hon pratar svenska.

 

- Jag tror inte att litteratur kan förändra världen. Men min roman kan väcka till eftertanke och diskussion, säger Leena Lehtolainen inför sitt Stockholmsbesök.

 

- Under 2000-talet har debatten om invandrare och den kulturella mångfalden vuxit sig allt starkare i Finland. Vi har inte haft så många invandrare som Sverige och de övriga nordiska länderna och fördomarna här är dessvärre väldigt starka, fortsätter hon. Jag blev förtvivlad när jag lyssnade till invandrarflickornas berättelser. Jag insåg att jag måste skriva om rasism och de kulturkrockar det för med sig.

 

- Boken tog sex år att skriva och blev min svåraste skrivprocess hittills. Jag blev tvungen att skaffa hemligt mobilnummer på grund av alla hotfulla samtal från rasister. Men boken fick ett bra mottagande i Finland och många läsare med invandrarbakgrund tackade mig för att jag vågat ta upp frågor som att våld aldrig kan försvaras.

 

Leena Lehtolainen (f. 1964) är Finlands bäst säljande kriminalförfattare. Med romanerna om den kvinnliga polisen Maria Kallio har hon brutit den manliga dominansen inom den finska kriminallitteraturen. Leena Lehtolainens polis är hårdför, men håller sig alltid inom lagens ramar. Hon visar att våld inte lönar sig.

 

Var är alla flickor nu? Leena Lehtolainen ISBN: 9789170282713 Recensionsdag: 5 september

För intervjuer och recensionsex: presskontakt Ulla Tillgren, Bazar Förlag

Tel: 070-588 08 53, ulla.tillgren (at) telia.com

 

Länkar till böcker
Var är alla flickor nu?
Länkar till författare
Leena Lehtolainen
Print