Bazar books

Exklusiv intervju med Arni Thorarinsson!

Publicerad: 2015-08-27
Exklusiv intervju med Arni Thorarinsson!

Vi passade på att sätta oss ner en stund med vår favoritförfattare från Island, Árni Thórarinsson, när vi var i Helsingborg på Nordiska bokens dag. Det blev en mycket trevlig pratstund med många skratt!

Hej Árni! Skulle du vilja beskriva dig själv för de läsare som precis upptäckt dig och ditt författarskap?

"Hej Bazar! Jag är en före detta journalist i Reykjavík som råkar älska deckargenren och som av en händelse, under en sommarvistelse i Sverige 1994, funderade över om det var möjligt att återge den internationella genrekänslan i isländsk miljö. När min första deckare släpptes 1998 upptäckte jag att det definitivt var möjligt. Nu, tio romaner senare, vet jag att journalistik är ett utmärkt sätt att återge "fakta" och att deckarromanen är ett utmärkt sätt att återge "sanningar", vilka ju är två helt olika saker. Och sedan 2007 har jag ägnat mig åt det senare, och ofta använt en journalist som huvudperson."

Dina böcker har beskrivits som "pusseldeckare" - varför tror du att du dras till just den genren bland deckarformaten?

"Även om jag, som jag sade ovan, gillar att titta på och lyssna till vad som händer i mitt land och i världen överlag och använda det jag upptäcker i deckargenren så är gåtan eller mysteriet en integrerad del av vad som gör genren så fascinerande för både läsare och författare. Vi gillar att följa utredningen av mysteriet, ofta ett brott, ofta ett eller flera mord, att avslöja hemligheter och lögner under ytan av människors liv och samhällets fasader, hitta en lösning som återställer någon form av ordning eller rättvisa, även om det är en personlig snarare än en juridisk lösning. Kanske borde jag kalla mina böcker sociala deckare."

Finns det några svenska författare som du gärna läser?

"Många, men jag läser översättningar till isländska eller engelska. Jag kan till exempel nämna Sjöwall & Wahlöö, Henning Mankell och Arne Dahl."

Vilken bok önskar du att du hade skrivit?

"Bibeln - för dessa fantastiska royalties."

Har du någonsin ångrat att du tagit livet av någon och kanske utsett någon annan till offer istället?

"Tja, jag har ändrat mig några gånger när det gäller vad som händer mina karaktärer, men aldrig bytt offer. Vanligtvis kommer idén kring offret till mig i den långa flod av idéer som slutligen blir en historia. När jag har ett offer har jag ett tema. Sen anländer mördaren! Minst vid ett tidigare tillfälle har jag ångrat att jag tog livet av en karaktär; det var i min sjunde bok om Einar, den heter Angel Of The Morning (ej översatt till svenska, red anm), men jag kommer inte att avslöja mer än så. Jag beklagade verkligen att jag behövde göra det, men det var tvunget!"

Vem är Einar för dig egentligen - du? Din yngre bror? Hur ser du på honom?

"Ursprungligen var Einar som karaktär inspirerad av den hårdkokta och hårt drickande amerikanska deckartraditionen. Den arketypen var basen i min cocktail men jag kryddade mixen med typiskt isländska, manliga inslag som framför allt härstammade från journalister som jag jobbat med och känt under min karriär och, givetvis, ett antal sidor av mig själv. Å andra sidan har Einar utvecklats och mognat en hel del under seriens framskridande, vilket alltid var min avsikt. Jag ville göra böckerna till en slags bildningsroman kring den hårdkokte och supande privatdetektiven som, under händelsernas gång, slutar dricka och blir en mjukis! Så Einar hittar sin egen personlighet, sin egen röst, förlikar sig med sig själv, vilket inte innebär att han har upptäckt perfekt eller slutlig psykologisk balans, ett lyckligt eller stabilt liv, utan konflikter. Det skulle vara tråkigt för honom, mig och läsarna. Han drivs av en personlig rättvisekänsla, en nyfikenhet på människor och samhälle, men politisk korrekthet är inte hans starka sida. Einar är medveten om sina tillkortakommanden; han är inte en hjälte och det vet han om. Han kan bara göra sitt bästa, precis som vi. Ja, han är som en bror för mig."

Den sjunde sonen släpps i Sverige under hösten 2015. Vad kan vi fans förvänta oss?

"Jag hoppas att ni kan förvänta er en spännande och intressant resa med Einar till Västfjordarna på Island och en stad som heter Ísafjörður, där cirka 3500 människor bor. Einar skickas dit mitt i vintern för att bevaka samhällsfrågor men när ett gammalt hus brinner ner till grunden och en välkänd fotbollsstjärna och hans vän försvinner förvandlas hans uppdrag till ett mörkt mysterium som sticker ut i de vackra och fridfulla omgivningarna."

 

 

 

 

 

Länkar till böcker
Häxans tid
Den sjunde sonen
Länkar till författare
Árni Thórarinsson
Print