Bazar books
Den svarte vikingen

Bergsveinn Birgisson

Den svarte vikingen

Författare: Bergsveinn Birgisson
Översättare: John Swedenmark
Originaltitel: Den svarte vikingen
Genre: Historia och arkeologi
ISBN: 9789170285127
Recensionsdatum: 2019-01-17
Bindning: Inbunden

Aldrig tidigare har modern forskning kombinerats med den fornnordiska sagovärlden på detta sätt - nutida genteknik tillsammans med våra nordiska förfäders sagor ger en helt ny bild av vikingalivet.

Vikingen världen försöker glömma - men varför?  


Berättelsen tar sin början i Rogaland år 846 efter Kristus. Då föds en mycket speciell konungason.  


Vi vet att hans mor var från Sibirien, därifrån fick han sina asiatiska drag. Han skulle bli "Den svarte vikingen", den mäktigaste nybyggaren på Island. Mörkhudad med mongoliska ansiktsdrag och internationellt framgångsrik handelsman hundratals slavar ägde och sålde han. Men vi vet nästan ingenting om Geirmund Heljarskinn, inga sagor har skrivits och eftertiden har försökt glömma honom. Varför?  


1100 år senare börjar en avlägsen släkting till Geirmund, forskaren Bergsveinn Birgisson, nysta upp frågetecknen kring sin förfaders liv, hur han levde och varför han raderats ur historien. Bergsveinn kliver rakt in i den gamla fornnordiska sagovärlden och kombinerar den på ett oerhört fascinerande vis med sin hypermoderna forskarteknik. Gamla fragment, modern genetik och information inhämtad från resor till fjärran länder pusslas samman till en chockerande skildring av en rå och poetisk forntid. Boken har hyllats stort av den norska och isländska pressen och filmatiseras i skrivande stund.  


Ett mästerverk - Aftenposten (NO)


 

Det finns 0 kommentarer till denna bok

Det finns ännu ej några kommentarer tioll denna bok, var först med att kommentera.

Skriv ett inlägg


Bergsveinn Birgisson

Bergsveinn Birgisson

Forskaren som blev författare

Visa författarpresentation