Bazar books
Depression - det är inte bara du

Johann Hari

Depression - det är inte bara du

Diagnos på ett omänskligt samhälle

Författare: Johann Hari
Översättare: Olov Hyllienmark
Originaltitel: Lost Connections
Genre: Utländsk skönlitteratur
ISBN: 9789170285363
Recensionsdatum: 2019-08-20
Bindning: Inbunden

Boken som hyllas av Hilary Clinton och Elton John!

Vad orsakar egentligen depression och ångest? Hänger de ihop eller är de olika saker? Och hur kan vi lösa en av de största kriserna i vår kultur idag? 


Den prisbelönta journalisten Johann Hari har lidit av depression sedan han var barn, och började ta antidepressiva mediciner redan i tonåren. Problemen berodde enligt läkarna på en kemisk obalans i hjärnan. Men för varje år behövde de öka medicindosen och Hari, själv utbildad samhällsvetare, frågade sig:


”Varför var jag fortfarande deprimerad? Varför fanns det så många som jag? Kunde det vara något annat än dåligt fungerande hjärnkemi som orsakade depressionen och ångesten i mig och i så många andra omkring mig? Om det var så, vad kunde det då vara?”


Under tre års tid företog Johann Hari en över sextusen mil lång resa. Han gjorde över tvåhundra intervjuer, i olika hörn av världen, med några av världens mest framstående samhällsvetare, med människor som varit nere i depressionens och ångestens avgrunder och med människor som tillfrisknat. Han hamnade på alla möjliga ställen som han från början aldrig hade anat att han skulle hamna på: en amish-by i Indiana, ett hyreshus i Berlin som gjort uppror, en brasiliansk stad som förbjudit reklam och ett laboratorium i Baltimore som lotsar människor tillbaka genom deras trauman på ett helt oväntat sätt. 


”När jag till slut förstod vad det är som pågår – med mig och med många som mig – upptäckte jag att det finns riktiga antidepressiva läkemedel som väntar på oss. De ser inte ut som de kemiska antidepressiva som fungerar så dåligt för så många av oss. De här går inte att köpa eller stoppa i sig. Men de skulle kunna betyda början på en äkta väg bort från vårt lidande. 


Vissa av de här sakerna är sådant vi kan göra som individer, i våra egna privata liv. Andra kräver större samhällsförändringar, som vi bara kan åstadkomma tillsammans. Men alla förutsätter att vi förändrar vår förståelse av vad depression och ångest egentligen är.”


 

Det finns 0 kommentarer till denna bok

Det finns ännu ej några kommentarer tioll denna bok, var först med att kommentera.

Skriv ett inlägg


Johann Hari

Johann Hari

Johann Hari är en prisbelönt journalist och har skrivit för bland andra New York Times och Los Angeles Times. Han har två gånger blivit utsedd till Årets tidningsjournalist av Amnesty International UK och är författare till Chasing the Scream (Att tysta skriket: Början och slutet på kriget mot narkotikan). Hans TED-talk ”Everything you think you know about addiction is wrong” har haft fler än 20 000 visningar.Se Johanns TE...

Visa författarpresentation