fbpx
Cecilia Samartin

Doña Maria

Kvinnor i vitt

Av författaren till Drömhjärta och Señor Peregrino!

Den stolta Doña Maria lever i ett litet rum i sitt barndomshem, en herrgård som regimen gjort om till lägenhetskomplex. Hon ser fram emot att hennes nevö Ernesto ska komma hem efter sin långa tjänstgöring utomlands. Han har ett viktigt arbete – men Maria börjar bli gammal och hon saknar sin ögonsten som hon är så stolt över.

Men Doña Maria vet inte att Ernesto egentligen sitter som politisk fånge under fruktansvärda förhållanden i fängelset i Havanna. Hans fru Silvia försöker gång på gång få träffa honom men de många och långa timmarna i väntrummet förblir fruktlösa.

En söndag samlar Silvia de andra kvinnorna som inte heller får träffa sina fängslade söner, män eller bröder, och de promenerar stilla från mässan till fängelset, helt klädda i vitt, med varsin gladiolus i handen. Det är en manifestation för kärleken och för mänskliga rättigheter. Och så är frihetsrörelsen Kvinnor i vitt – Damas de Blanco – född.

Cecilia Samartin skildrar med stor insikt olika människoöden i sviterna av Kubavåren då den kubanska regeringen i mars 2003 fängslade 75 människorättsaktivister, bland annat bibliotekarier och journalister.

Bokfakta

Författare: Cecilia Samartin
Översättare: Inger Lernevall & Mia Ruthman
Originaltitel: Ladies In White
Genre: Skönlitteratur
ISBN: 9789170285141
Utgivningsdatum: 2019-10-30

Mediakontakt: Schyttberg PR: jenny@schyttberg.se