fbpx
Stefano Mancuso

Intelligenta växter

Den överraskande vetenskapen om växternas hemliga liv

Följ med på en ovanlig och fascinerande resa in i hjärtat av växternas värld!

Är växter intelligenta? Har de minne? Kan de lösa problem bättre än vad vi människor kan? Ja, faktum är att så säger nya rön inom vetenskapen. Det spännande och högaktuella forskningsområdet växtneurobiologi ger oss häpnadsväckande insikter i vad som försiggår bland de organismer vi människor hittills ganska arrogant hänvisat till som ”grönsaker”.

Trots att plantor varken har hjärnor eller centrala nervsystem uppfattar de sina omgivningar med en större känslighet än djur. Deras kooperativa system reagerar snabbt inför potentiella faror och de både minns tidigare händelser samt kan aktivt anpassa sig till nya förhållanden. De sover, de har personligheter och kommunicerar både med varandra och med djur – de kan till och med bedöma gravitation!

Med lätt hand och överskådlig pedagogik lotsar forskaren och populäre föreläsaren Stefano Mancuso läsaren genom en värld av makalösa upptäckter. Växter står för åttio procent av vikten från jordens levande varelser, ändå är det lätt att glömma att dessa harmlösa, vackra organismer är och har varit helt avgörande för människans överlevnad. Alls inga ”gröna saker” – utan grön intelligens!

En fullständigt fantastisk bok – Göran Greider, Aftonbladet

Intelligenta växter är en i ordets bästa mening tankeväckande bok. – Fredrik Sjöberg, vetenskapsjournalist, biolog och författare

Denna bok är inget mindre än en sommarläsning som utvidgar själen. – San Francisco Book Review

Bokfakta

Författare: Stefano Mancuso & Allessandra Viola
Översättare: Olov Hyllienmark
Originaltitel: Verde Brillante
Genre: Facktext
ISBN, inbunden: 9789170285035
Utgivningsdatum: 2018-04-06

Mediakontakt SCHYTTBERG PR: jenny@schyttberg.se