fbpx
Tatiana de Rosnay

Sarahs nyckel

Boken som legat över 100 veckor på New York Times bästsäljarlista!

Paris 1942. Sarah, en 10-årig judisk flicka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer Vél’d’Hiv. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer.

Paris 2002. inför 60-årsdagen av Vél’d’Hiv, ombeds Julia Jarmond att skriva en artikel om denna svarta dag i Frankrikes historia. Under sitt sökande efter uppgifter snubblar hon över Sarahs nedtystade familjehistoria. Julia känner sig manad att skriva om flickans öde, och under sina efterforskningar av det förflutna börjar hon ifrågasätta sitt eget liv. Sarahs nyckel lyfter fram de tabun och den tystnad som omger en skamfläckad händelse i Frankrikes historia, samtidigt som den skildrar en modern kvinnas liv i dagens Frankrike och USA.

Tatiana de Rosnay har skrivit en varm och inkännande roman om utanförskap, hemlängtan, skuld och familjeband, om människans inre styrka och hur viktigt det är att inte glömma det som varit.

Bokfakta

Författare: Tatiana de Rosnay
Översättare: Pål Toler
Uppläsare: Ella Schartner
Originaltitel: Sarah’s Key
Genre: Skönlitteratur
ISBN, pocket: 9789170285684
ISBN, ljudbok: 9789170285660
Utgivningsdatum: 2020-05-13

Mediakontakt SCHYTTBERG PR: jenny@schyttberg.se