Bazar Förlag, 2023-03-09

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Den 13 juni kommer Nilla Fischers självbiografi

Nilla Fischer är en av Sveriges mest uppmärksammade och framgångsrika fotbollsspelare. I december meddelade hon att karriären är över. Nu kommer Nillas självbiografi Jag sa inte ens hälften. En berättelse om att våga säga ifrån trots att man vet vilket pris man får betala, att komma ut som homosexuell och möta samhällets förlegade fördomar och om förbundskaptener och pampar i fotbollsvärlden.

– Det är lättare för mig nu, när jag inte är beroende av en klubb eller ett förbund, att berätta hur det verkligen var och jag kände att det fanns mer att berätta. Min historia innehåller så mycket mer än fotboll och att jag tror att det här är en bok som också kommer kunna uppskattas även om du inte är speciellt intresserad av fotboll. Den handlar lika mycket om jämställdhet, kärlek och hat som om fotboll, säger Nilla Fischer.

Hela Nilla Fischers liv har handlat om träning, tre poäng, mästerskapsmedaljer, ligatitlar och Champions League. Efter 21 år i landslagströjan är det över. Hon har inget val. Kroppen håller inte längre, familjelivet går inte ihop och pengarna måste in. Men vad är en enda dag utan fotboll? Kan hon ens leva i en sådan värld?

Nu är en av Sveriges genom tidernas mest meriterade fotbollsspelare redo att berätta om det vi aldrig såg: bråken med pamparna i förbundet och det ständiga hatet från omvärlden. Om att aldrig vara lika mycket värd som männen, och kraven på att bevisa sig och prestera även i livet utanför planen. Om våndan över att bli kär i fel person, kampen för att skaffa barn och förväntningarna på att vara en förebild i gayvärlden.

 

Jag sa inte ens hälften släpps den 13 juni. Boken är skriven tillsammans med Anna Friberg.

 

Nilla Fischer är med sina 189 landskamper en av Sveriges mest meriterade fotbollsspelare genom tiderna. Hon har tagit ett OS-silver och två VM-brons, vunnit tyska ligan fyra gånger, blivit Champions League-mästare och uttagen till världslaget. Fischer har tilldelats utmärkelser som Diamantbollen och Årets homo. Hon är även aktuell som en av deltagarna i årets säsong av Let’s dance på TV4.

Anna Friberg är journalist och krönikör på Expressen. De senaste tio åren har hon bevakat en mängd stora idrottsmästerskap. Friberg brinner för personporträtt och att spegla människan bortom rampljuset i en ständig strävan av att ge en ny bild.

 

Mediakontakt:
Vilhelm Hanzén, Gul PR
vilhelm@gulpr.se