Bazar Förlag, 2023-10-30

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

"Jag sa inte ens hälften" nominerad till nyinstiftat litteraturpris

Jag sa inte ens hälften, boken om Nilla Fischers fotbollsliv, är nominerad i kategorin Årets Facklitterära bok till det nyinstiftade litteraturpriset Prisma Litteraturpris. Priset uppmärksammar verk som utforskar, skildrar och förnyar den queera litteraturen. Priset instiftades 2023 av HBTQ+-bokhandeln PAGE 28 och den queerlitterära plattformen Bögbibblan. Prisma kommer att delas ut i sju kategorier vid en gala på Malmö Opera den 11 december.

Läs mer på Prisma Litteraturpris hemsida

 

Motivering

Nilla Fischer skriver ärligt och naket om rädslan att komma ut i vuxen
ålder trots både fördomar och förväntningar. Jag sa inte ens hälften är en
rak och engagerande självbiografi om att kombinera ett queert familjeliv
med en framgångsrik idrottskarriär.

Nilla Fischer är med sina 189 landskamper en av Sveriges mest meriterade fotbollsspelare genom tiderna. Hon har tagit ett OS-silver och två VM-brons, vunnit tyska ligan fyra gånger, blivit Champions League-mästare och uttagen till världslaget. Fischer har tilldelats utmärkelser som Diamantbollen och Årets homo.

Anna Friberg är journalist och krönikör på Expressen. De senaste tio åren har hon bevakat en mängd stora idrottsmästerskap. Friberg brinner för personporträtt och att spegla människan bortom rampljuset i en ständig strävan av att ge en ny bild.