Bazar Förlag, 2022-01-11

Mundekullas gröna kök – ny kokbok fylld med matkärlek, kreativitet och hållbarhet

På Mundekulla, ett av Sveriges mest populära retreatcenter, en gård i de småländska skogarna arbetar Stephanie Verstift med att skapa ett grönt och smaksäkert kök. Med stor kreativitet och matpassion lagar hon växtbaserad näringsrik mat med fokus på lokala råvaror och smaker från hela världen. Nu släpper Bazar förlag Stephanie Verstifts prisbelönta kokbok Mundekullas gröna kök för alla som älskar mat och har en omtanke om miljön.

Mundekullas gröna kök innehåller 70 veganska och vegetariska recept. Allt från soppor, sallader och huvudrätter till bröd och desserter. Boken har givits ut på engelska under namn Mundekulla Cooks och är nu översatt till svenska. Mundekulla Coos gavs ut med hjälp av crowd funding och har sålts i exempelvis Nederländerna och USA. Mundekulla Cooks har vunnit två priser i Gourmand World Cookbook Awards 2021 i kategorierna ”Winner Best Hotel Cookbook in the world” och “Winner Best Vegetarian Cookbook Sweden”.

I boken välkomnas vi till den lilla byn som heter Mundekulla: fyra grannhus som ligger runt en anspråkslös grön kulle mellan grannbyarna Bredalycke och Harebo. Mundekulla är en träffpunkt för kurser, konferenser, musik, fred och hållbarhet där människor från hela världen samlas. Grundarna ville skapa en plats som visar att det är möjligt att leva i samklang med naturen och varandra.

- På Mundekulla inspireras vi, blir vänner och äter underbar mat. Boken innehåller flera av Mundekullas favoriträtter. Dessutom våra tankar om matlagning, kärlek, smakgrupper, smaksättare och inspirationskällor, säger Stephanie Verstift. Den här boken är utmärkt för människor med en vegansk eller vegetarisk livsstil, eller för dem som vill börja utforska växtbaserad kost.

Boken listar exempel på hur Mundekullas kök arbetar hållbart och cirkulärt.

- Hållbarhet har varit ett kärnvärde för Mundekulla sedan starten. Från hållbart byggande till förnybar energi och från ekologisk växtbaserad mat till återvinning. Cirkulär gastro­nomi är ett nytt begrepp som verkligen inspirerar mig och oss och vi lär oss mer hela tiden, säger Stephanie Verstift.

Stephanie Verstift kom till Sverige för åtta år sedan från Nederländerna när hon reste genom landet med en önskan att hitta en plats att leva på nära naturen. Hon arbetade tidigare som strategisk konsult inom organisationsutveckling i Utrecht och som lärare vid Willem de Kooning Academy i Rotterdam. Hon är från en indonesisk familj där maten är en oerhört viktig del av kulturen och familjelivet. Hon lagar mycket nordiska smaker men även en hel del medelhavskost och med asiatiska och arabiska smaker.

Boken Mundekullas gröna kök har utgivning den 15 mars. Bokomslag och författarbilder finns att ladda ner här.

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Magdalena Höglund/Highland PR, Presskontakt, Bazar förlag
tel: 0733 338840 eller e-post: magdalena@highlandpr.se

Bazar förlag