Bazar Förlag, 2024-09-17

Foto: Anna-Lena Ahlström

Ninni Schulman nomineras till Crimetime

Ninni Schulman nomineras till BookBeats pris för Årets svenska deckarförfattare och hennes bok Käraste Lena till Årets svenska deckare. Priserna delas ut för sjätte året i rad och baseras på data och statistiken för de mest lyssnade och högst betygsatta författarna och böckerna hos BookBeats 250 000 svenska användare.

Om Ninni Schulman:

Ninni Schulman är uppvuxen i bruksorten Lesjöfors i Värmland, har sin släkt och sina rötter i Dalarna men bor i dag i Stockholm med sina två barn. År 2023 påbörjade hon sin nya serie om den före detta polisen Ingrid Wolt som blir privatdetektiv i Dalarna i början av 1980-talet. Som vi lekte, första delen i Siljanserien, hyllades av både läsare och recensenter och har sålts i stora upplagor. Ninni har tidigare skrivit sju böcker i den bästsäljande Hagforsserien om journalisten Magdalena Hansson, den psykologiska spänningsromanen Bara du och den självbiografiska romanen Flickebarn nr 291.


Käraste Lena

Hösten 1983 hittas Lena död i sitt hem på släktgården på Sollerön utanför Mora, hängd i en lampkrok. Polisen tror att det rör sig om ett självmord men föräldrarna vägrar tro att deras dotter valt att ta sitt eget liv och övertalar Ingrid Wolt att ta sig an fallet. Käraste Lena är den andra delen i Ninni Schulmans hyllade Siljanserie, en kriminalroman om längtan, passion och svek.

Sagt om boken:

"Ninni Schulman har en oslagbar förmåga att konstruera trovärdiga intriger där vardagliga konflikter snabbt når en livsfarlig nivå, och spänningen ligger i enkla situationer som att öppna dörren för fel person. Eller att lita på sina närmaste. Ibland blir det otäckt sorgligt."
Dagens Nyheter

"... uppföljaren är ännu bättre; Schulman har blivit mer bekväm i sitt nya deckaruniversum och rör sig helt självklart mellan människor, miljöer och olika sammanhang. Det är få deckarförfattare som lyckas balansera själva kriminalfallet och huvudpersonens privatliv så snyggt; det är aldrig ens darr på linan. /.../ en nervig bladvändare."
Göteborgs-Posten

 

Som vi lekte

Den första delen av Siljanserien om Ingrid Wolt är en kriminalroman om sorg, skuld och en lek som blir till dödligt allvar. Året är 1982. 12-årige Mattias försvinner spårlöst från sitt hem i den lilla byn Våmhus. Ett år senare är han fortfarande borta och hans mamma håller på att gå sönder av sorg och ovisshet. Den f. d. polisen Ingrid Wolt är på flykt undan sitt förflutna. Hon har just släppts ur fängelset Hinseberg och börjar sakta bygga upp sitt liv igen. I desperat behov av ett arbete startar hon Siljans Spaningsbyrå och hennes första uppdrag blir att hitta Mattias. När hon börjar nysta i fallet inser hon att den skenbara idyllen döljer mörka hemligheter.

Sagt om boken:

"Hög igenkänningsfaktor ... Så många roliga åttiotalsdetaljer som vävs in ... Det jag gillar är att jag faktiskt inte ser vart den ska ta vägen. ... Den griper tag i mig, jag blir otroligt berörd."
Titti Schultz, Go'kväll

"Ninni Schulman skildrar komplexa relationer med intensiv närvaro i ... under ytan finns mängder av trassliga känslor."
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

 

Här hittar du alla nominerade