Bazar Förlag, 2023-09-22

Bazar på Bokmässan 2023

Det är äntligen dags för årets bokfest – Bokmässan i Göteborg. Här kan du ta del av de programpunkter som våra författare har under helgen.

 

Torsdag 28/9

13:00-13:20 Stadens scen: Robert Karjel
Sveriges sista dagar i Kabul. Moderator: Anders Sjöqvist.

I augusti 2021 faller Kabul i talibanernas händer. Den svenska ambassaden evakueras hastigt, kvar lämnas alla lokalanställda afghaner och tolkar. Om talibanerna får tag på dem är deras liv i fara. Hör Robert Karjel berätta om hans bok som skildrar det mänskliga lidande som uppstod när Sverige lämnade Afghanistan.

13:30-13:50 Skrivarscenen: Lina Areklew
Hur sticker man ut? Moderator: Karin Linge Nordh.

Deckare, thriller, crime – olika former av spänning är Sveriges populäraste genre, men också den genre där det kommer ut flest antal böcker. Hur sticker man ut?

Lina Areklew är spänningsförfattare och nominerades till Crimetime Awards Årets deckardebut 2020. Hon arbetar även som skrivcoach i egna företaget Manusdoktorn.

14:45-15:15 Bonnierförlagens scen: Linus Kuhlin
Författarsamtal. Moderator: Karin Linge Nordh.

Det du gör med mig är en roman om vänskap på liv och död. Om hur svårt det är att bli vuxen, om systerskap och svek. En spänningsladdad berättelse i tre delar som utspelar sig i ett pulserande Malmö. När Juno träffar den karismatiska Esther tror hon att de kommer att vara vänner för alltid. Men Esthers mörker leder dem in på farliga vägar och allt kulminerar under en kaotisk helg i Köpenhamn. Kom och lyssna på ett författarsamtal med Linus Kuhlin.

15:30-16:00 Bonnierförlagens scen: Robert Karjel
Författarsamtal. Moderator: Anders Sjöqvist

Sommaren 2021 tar talibanerna återigen över makten och de utländska trupperna evakueras från Afghanistan. Här får vi tillgång till alla de som upplevde det på plats. Allt från ambassadörer och specialförbandsoperatörer till de drabbade afghaner som försökte fly och nå tryggheten. Ut ur Kabul är ett dokument som skildrar det djupa mänskliga lidande som uppstod när Sverige lämnade Afghanistan.

12:00-12:20 Skrivarscenen: Robert Karjel
Från skönlitteratur till facklitteratur. Moderator: Anders Sjöqvist.

Robert Karjel är fd. helikopterpilot och överstelöjtnant inom Försvarsmakten och har tidigare skrivit spänningsromaner. Nu är han aktuell med sin första reportagebok: Ut ur Kabul: Den svenska evakueringen från Afghanistan. Här samtalar han om olika slags berättande och vikten av research, och om vilka skillnader och likheter det finns mellan att skriva skönlitteratur och facklitteratur.

17:00-17:45 Seminarium, F1: Hila Blum
Israelisk litteratur efter Oz och Yehoshua. Övriga medverkande: Yair Qedar och Ruby Namdar. Moderator: Ricki Neuman.

Amos Oz och A.B. Yehoshua var båda giganter i israelisk litteratur och politik, och deras liv löpte parallellt med staten Israels existens. Med ett par års mellanrum har dessa två hyllade författare gått bort. Finns det ett tomrum att fylla eller är Israel redo att lämna sin kanon bakom sig och gå vidare? Ett samtal mellan den israeliska författaren Hila Blum, aktuell med romanen Att älska sin dotter som hon nyligen tilldelades Sapirpriset för, filmaren Yair Qedar, som gjort dokumentärer om både Oz och Yehoshua, samt den israelisk-amerikanske författaren Ruby Namdar. Programledare: Ricki Neuman, journalist och kulturskribent.

 

Fredag

10:00-10:45 Seminarium: G4: Mikael Sandström
Livet nära döden. Övriga medverkande: Carina Bergfeldt och Carina Nunstedt. Programledare: Lars Mogensen.

Journalisten Carina Bergfeldt (En bra dag att dö) har träffat fängelsepastorn Jim Brazzil som 276 gånger suttit i dödens väntrum och hört dödsdömdas sista bekännelser. Mikael Sandström (Sånt är livet: Berättelser från akuten) blev läkare för att jobba med livet, men det blev också ett arbete nära döden. När journalisten och förläggaren Carina Nunstedts (Vi ses på andra sidan) make Anders Nunstedt 2021 gick bort i cancer, endast 51 år gammal, blev skrivandet ett sätt för henne att hantera sin sorg. Här samtalar de utifrån sina aktuella böcker om livet i dödens närhet.

10:20-10:40 Globala torget: Robert Karjel
Ut ur Kabul. Moderator: Görrel Esplund.

Sommaren 2021 tar talibanerna återigen över makten och de utländska trupperna evakueras från Afghanistan. Här får vi tillgång till alla de som upplevde det på plats. Allt från ambassadörer och specialförbandsoperatörer till de drabbade afghaner som försökte fly och nå tryggheten. Ut ur Kabul är ett dokument som skildrar det djupa mänskliga lidande som uppstod när Sverige lämnade Afghanistan.

12:00-12:30 Seminarium, F3: Hila Blum
För mycket kärlek? Moderator: Madelaine Levy.

I den israeliska författaren Hila Blums kritikerhyllade Att älska sin dotter står en kvinna utanför sin dotters hus i en stad i norra Holland. Genom fönstret ser hon sina barnbarn som hon aldrig har fått träffa. Hon iakttar dem en stund innan hon åker hem till Israel igen. Hila Blum samtalar här med journalisten Madelaine Levy om sin Sapir Prize-belönade roman om ett dyrkat barn och en relation som inte över­lever moderns kärlek.

12:05-12:25 Bonnierförlagens scen: Lina Areklew & Hélène Gullberg
Hur skapar man minnesvärda karaktärer? Moderator: Karin Linge Nordh.

Hélène Gullberg har skrivit Adepten, den första delen i en serie där man får följa dubbelnaturen Majja Skog som inte lämnar någon oberörd och den tuffa kriminalinspektören Karin Klinga. I Lina Areklews Ulvöserie har vi fått lära känna Örnsköldsvikspolisen Sofia Hjortén och Estoniaöverlevaren, karaktärer som älskas av läsarna.

Hur föddes Hélènes och Linas karaktärer? Hur skapar man karaktärer som läsaren inte kan få nog av? Och hur utvecklar man dem under en series gång?

14:00-14:20 Globala torget (SLMK): Agnes Hellström
Om debattklimatet för aktivister. Övriga medverkande: Beatrice Fihn.

Möt två starka kvinnor som tagit fighten mot kärnvapen och krig, ofta ensamma mot hat och hot.

Beatrice Fihn som företrädare för ICAN, mottagare av Nobels fredspris 2017, har varit en tydlig röst i nedrustningsdebatten, både i Sverige och internationellt. Genom sitt förespråkande av ett globalt förbud mot kärnvapen har hon kallats både naiv och anklagats att gå diktaturernas ärende.

Agnes Hellström genom sitt ordförandeskap i Svenska Freds- och skiljedomsföreningen var den tydligaste motståndaren till ett svenskt Natomedlemskap våren 2022. Ensam i debatten mötte hon hårt motstånd, både mot sina sakargument och sin person. Hur är det att vara aktiv i dagens kärnvapendebatt, hur står man ut mot personangrepp och hat, är man extra utsatt som kvinna?

14:30-15:00 Bonnierförlagens monter: Harry Whittaker
Signering

Signering med Harry Whittaker, son till Lucinda Riley och författare till den avslutande delen i serien om de sju systrarna – ATLAS: Historien om Pa Salt.

15:30-15:50 Bonnierförlagens scen: Mikael Sandström
Författarsamtal. Moderator: Anders Sjöqvist.

Efter alla år som expert i TV4 Nyhetsmorgon berättar nu Mikael Sandström om livet på akut- och intensivvårdsavdelningar, personliga erfarenheter och möten med patienter som har berört honom utöver det vanliga när livet inte riktigt blev som man hade tänkt sig. Kom och lyssna på ett författarsamtal med Mikael Sandström.

15:30-16:00 Polaris monter: Agnes Hellström
Livepodd Författarpodden

Det första avsnittet av Författarpodden mötte publikens öron 2014. Bakom stod författarna Frida Skybäck och Agnes Hellström, som tyckte att författartillvaron ofta kändes ensam, att det fanns många frågor om yrket men ingen att ställa dem till och att det saknades en röst som beskrev skapandeprocessens höga toppar och djupa dalar. En podcast om bokbranschen och livet som författare, helt enkelt. efter att i några år legat i träda är det nu dags för nypremiär. Denna sker på Bokmässan, med live-inspelning på Bokförlaget Polaris monterscen klockan 15.30 fredagen den 29 september.

16:25-16:45 Bonnierförlagens scen: Marie Lok Björk
Aborträtten nu och då. Hur långt har vi kommit? Moderator: Johanna Stenius.

I sin bok Slaget om aborträtten skildrar Sanna Torén Björling aborträttens historia och starka laddning och visar hur aborträtten inte handlar om ett medicinskt ingrepp - utan om kontroll och makt. Marie Lok Björks roman Jag vill riva upp himmel och jord handlar om Elise Ottesen Jensen, en av världens främsta kämpar för kvinnlig sexuell frihet. Ottar reste land och rike runt för att upplysa om preventivmedel, jämställt sex och stred för kvinnors rätt till abort.

Här samtalar Marie och Sanna om hur aborträtten har sett ut genom historien. Hur har frågan om abort påverkat kvinnors liv? Och hur långt har vi egentligen kommit?

17:25-17:55 Bonnierförlagens scen: Marie Lok Björk
Kvinnoliv i historiskt perspektiv. Övriga medverkande: Katarina Widholm. Moderator: Karin Linge Nordh.

Marie Lok Björk har skrivit Jag vill riva upp himmel och jord, en känsloladdad roman som bygger på Elise Ottesen Jensens liv, en av världens främsta kämpar för kvinnlig sexuell frihet. Katarina Widholm är författaren bakom den populära serien om Betty, en tidstrogen och detaljrik berättelse om att leva som ung kvinna i Stockholm på 1930- och 1940-talet. I bådas böcker skildras hur livet kunde te sig efter en oplanerad graviditet. Marie och Katarina samtalar här om sitt skrivande och varför de valt att skriva om kvinnoliv i historien.

17:30-17:50 Bonnierförlagens scen: Hila Blum
Författarsamtal

En sen kväll står en kvinna från Jerusalem utanför ett hus i en stad i norra Holland. I huset bor hennes enda dotter med sin familj och genom fönstret ser kvinnan sina två barnbarn som hon aldrig har fått träffa. Hon knackar inte på utan iakttar dem bara en liten stund innan hon åker hem till Israel igen. Hon har älskat sin dotter och alltid satt henne främst – ändå är det avgrundsdjupa främlingskapet mellan dem hennes eget fel. Hila Blums roman är en litterär pärla som med kirurgisk precision och många referenser skär fram ett lågmält men djupt drabbande familjedrama.

 

Lördag

09:50-10:10 Bonnierförlagens scen: Ninni Schulman
Författarvänner - olika genrer men samma vånda. Övriga medverkande: Johan Anderblad. Moderator: Karolina Nenzén.

Ninni Schulman och Johan Anderblad är goda vänner och författarkollegor. Hur är det att vara författarvänner? Vad är det för våndor som kan dyka upp? Och hur stöttar de varandra i skrivandet och i livet som författare?

10:00-10:20 Skrivarscenen: Peter Hammarbäck
Att skriva humor. Moderator: Karin Linge Nordh.

Peter Hammarbäck har tidigare varit chefredaktör för Vi Läser och jobbat med kommunikation och PR för bokförlag. Han debuterade under våren med Zoopojken, en humoristisk skildring om en ung man som jobbar på djurpark och kommer på en vansinnig plan för hur djuren ska räddas och föras till friheten i Kenya.

Hur skriver man med humor? Och är det extra roligt att skriva roligt?

10:30-10:55 Värmlandsmontern: Ninni Schulman
Spänning i 1980-talets Dalarna. Moderator: Anders Sjöqvist.

Spänningsmästaren Ninni Schulman är uppväxt i Värmland och har skrivit sju böcker i den bästsäljande Hagfors-serien om journalisten Magdalena Hansson. Nu är hon tillbaka med en ny serie som utspelar sig i 1980-talets Dalarna, där vi får möta den före detta polisen Ingrid Wolt som försöker starta om sitt liv genom att bli privatspanare. Kom och lyssna på när Ninni berättar mer om hur det är att starta upp en ny serie, vilken roll miljön spelar i hennes böcker och varför hon den här gången valde att förlägga handlingen på 80-talet.

11:00-11:45 Seminarium, J1: Harry Whittaker
Slutet på sagan om sju systrar. Moderator: Titti Schultz.

I juni 2021 avled den brittiska författaren Lucinda Riley, endast 56 år gammal. Hon var då fortfarande inte klar med den avslutande delen i sin storsäljande romanserie De sju systrarna, som har översatts till dussintals språk och sålts i miljonupplagor i över hela världen. Med hjälp av efterlämnade anteckningar har nu Lucinda Rileys son Harry Whittaker färdigställt sista boken, Atlas: Historien om Pa Salt. Här samtalar han med journalisten Titti Schultz, om den avslutande delen av sagan om de sju systrarna och om arbetet med att föra serien i mål.

11:30-11:50 Stadens scen: Peter Hammarbäck
Kan en huvudkaraktär bo på Kungsholmen? Moderator: Karin Linge Nordh.

Kungsholmen är en av Stockholms mer okända stadsdelar. Är det riskabelt att placera sin huvudperson där, så som Peter Hammarbäck gör i Zoopojken? Blir läsningen luddig när läsaren inte får upp bilder i huvudet – eller ger det rentav en frihet att hitta på?

11:30-11:50 Crimetime Häktet: Lina Areklew
Den undre världen – tunnlar, gruvor och grottor. Övriga medverkande: Mari Jungstedt och Anna Jansson. Moderator: Clara Gustafsson.

Det är inte bara i den kriminella undre världen som brottslighet kan förekomma, mord kan bokstavligen ske under marken! Lyssna till Anna Jansson, Mari Jungstedt och Lina Areklew vars senaste böcker alla har tunnlar, grottor och övergivna gruvor som spelplatser. Geografiskt rör sig böckerna från Gotland, via Bergslagen och Jämtland till Höga Kusten.

12:30-12:50 Feelgoodscenen: Eleonore Holmgren
Äldre kvinnors hemligheter. Övriga medverkande: Maria Wernsund. Moderator: Andrea Gruvmalm.

Alla som läst mycket feelgood vet att en klassisk ingrediens kan vara en äldre kvinna som sitter inne på stora livshistorier. Eleonor Holmgren och Maria Wensund har skrivit om just detta.

12:30-12:50 Crimetime Häktet: Hélène Gullberg
Hur hittar man sitt offer? Övriga medverkande: Pernilla Ericson och Rebecka Edgren Aldén. Moderator: Karin Linge Nordh.

Som deckarförfattare måste man välja motiv och tillvägagångssätt med stor omsorg. Men minst lika viktigt är att skapa ett intressant offer. Hör Hélène Gullberg, Rebecka Edgren Aldén och Pernilla Ericson samtala om hur de bestämmer sig för vem eller vilka de ska ta livet av.

13:05-13:25 Bonnierförlagens scen: Harry Whittaker
Författarsamtal. Moderator: Karin Linge Nordh.

Atlas: Historien om Pa Salt är den efterlängtade, avslutande delen av Lucinda Rileys fantastiska saga om de sju systrarna. Den tar med läsaren på en resa genom historien och runt hela världen och utgör ett oförglömligt slut på en internationell världssuccé. Harry Whittaker, son till Lucinda Riley, färdigställde boken efter hans mammas bortgång. Ta del av ett spännande författarsamtal om hur det varit att skriva slutet på serien om de sju systrarna, och ta sin mammas arv vidare.

14:00-14:20 Crimetime: Hélène Gullberg
Föremålens makt. Övriga medverkande: Kristina Ohlsson och Johan Tralau. Moderator: Mattias Österlund.

I deckaren finns föremål som kan ge ledtrådar till mördarens motiv, som säger något om offret eller kan ge polisen det de behöver för att komma vidare. Kristina Ohlsson med secondhandbutiksägaren August Strindberg, Helénè Gullberg med antikexperten Majja Skog och Johan Tralau med forskaren Sebastian Grimner arbetar med föremål på olika sätt i sina kriminalromaner.

14:30-14:50 Stadens scen: Linus Kuhlin
Hur formas vi av den stad vi lever i? Moderator: Karin Linge Nordh

I Linus Kuhlins debutroman Det du gör med mig har Juno lämnat det frikyrkliga Jönköping bakom sig och utforskar allt Malmö har att erbjuda tillsammans med sina bästa vänner. Hur fångar man en stads själ och hur påverkas vi av den plats vi lever på?

14:00-14:30 Storytels scen: Harry Whittaker
Författarsamtal. Moderator: Sissel Hanström.

Atlas: Historien om Pa Salt är den efterlängtade, avslutande delen av Lucinda Rileys fantastiska saga om de sju systrarna. Den tar med läsaren på en resa genom historien och runt hela världen och utgör ett oförglömligt slut på en internationell världssuccé. Harry Whittaker, son till Lucinda Riley, färdigställde boken efter hans mammas bortgång. Ta del av ett spännande författarsamtal om hur det varit att skriva slutet på serien om de sju systrarna, och ta sin mammas arv vidare.

14:00-14:45 Seminarium, F5: Ninni Schulman
Masterclass: Karaktärer. Övriga medverkande: Hans Rosenfeldt, Jenny Rogneby och Michael Hjorth. Moderator: Yukiko Duke.

Alla böcker behöver livfulla och trovärdiga karaktärer. Men hur når man dit – genom att gå på känsla eller jobba strategiskt? Fyra författare som skrivit fram överraskande och provocerande huvudpersoner berättar hur de gör. Ninni Schulman låter ex-polisen Ingrid Wolt göra entré i Som vi lekte i nya Siljan­serien. Hjorth/Rosenfeldt återvänder i Skulden man bär till kriminalpsykologen Sebastian Bergman och hans kollegor på Riksmord. Jenny Rogneby skriver i Vittnet om Angela Lans – en tuff medlare som utmanar den gängse synen på straff och skuld.

15:25-15:45 Bonnierförlagens scen: Ninni Schulman
Att skildra glesbygden - barnen, utsattheten, gemenskapen och mörkret. Övriga medverkande: Ann-Helén Laestadius. Moderator: Karin Linge Nordh.

Ninni Schulman skriver spänning som utspelar sig på landsbygden, nu senast Som vi lekte som har det lilla samhället Våmhus i Dalarna som skådeplats. Ann-Helén Laestadius skildrar samernas utsatthet och vardag i Sápmi, Norrbotten, genom sina romaner Stöld och Straff. Vilken roll spelar platserna i deras böcker? Och hur skildrar man glesbygden så att alla delar – människorna, gemenskapen, mörkret – får ta plats?

15:30-15:50 Ljudscenen: Harry Whittaker
Ljudbokssuccén De sju systrarna. Moderator: Anders Sjöqvist.

Lucinda Rileys serie om adoptivsystrarna har förtrollat miljontals läsare världen över, och inte minst i Sverige. En stor del av de svenska fansen väljer att lyssna på serien, och genom Gunilla Leinings röst ta del av systrarnas universum. Vilka ingredienser har bidragit till den enorma ljudbokssuccén i Sverige? Och hur har det sett ut på andra marknader? Hör Harry Whittaker, son till Lucinda Riley och författare till den åttonde delen i serien, berätta om ljudboksframgången De sju systrarna.

15:00-15:45 Seminarium, R2: Peter Hammarbäck
Att vara elefant i Sverige. Övriga medverkande: Gunnar Nirstedt. Moderator: Aase Berg.

År 1806 kommer den fransk-preussiske direktören Jean Baptiste Gautier och hans färgstarka menageri till marknaden i Skänninge på östgötaslätten – med en elefant som huvudnummer, den första som någonsin satt sin fot i Sverige. På en djurpark i Stockholm vill en ny chef locka fler besökare genom att ersätta tråkiga, nordiska djur med lejon, gorillor och elefanter som ska inhandlas från en konkursdrabbad cirkus. Gunnar Nirstedt (Elefantupploppet i Skänninge år 1806) och Peter Hammarbäck (Zoopojken) samtalar om upplopp, revolution och galna upptåg med elefanter i centrum.

16:25-16:45 Bonnierförlagens scen: Peter Hammarbäck
Författarsamtal. Moderator: Karin Linge Nordh.

Zoopojken är en tänkvärd och underhållande roman om frihet och fångenskap, djur och kärlek – och vilken skillnad en människa kan göra när hon verkligen bestämmer sig. Kom och ta del av ett författarsamtal med Peter Hammarbäck.

17:05-17:25 Bonnierförlagens scen: Eleonore Holmgren
Författarsamtal. Moderator: Karin Linge Nordh.

Den efterlängtade uppföljaren till succédebuten Sista sommaren handlar om de spår en älskad människa lämnar efter sig. Kom och ta del av ett författarsamtal med Eleonore Holmgren.

 

Söndag

10:45-11:05 Bonnierförlagens scen: Peter Hammarbäck & Callum Bloodworth
Får man skratta när världen rasar omkring en? Moderator: Ulrika Caperius.

Peter Hammarbäck är författare till Zoopojken, en varm roman om djur och kärlek. Callum Bloodworth har skrivit flera romaner för både vuxna och unga vuxna, nu senast Supernova – en coming of age-berättelse om en sommar skriven i stjärnorna. Både Peter och Callum låter humor ta plats i skrivandet och deras böcker tar med läsarna på roliga och kärleksfulla resor, vilket allt fler längtar efter i tider av oro över det som just nu händer runt om i världen. Kom och ta del av ett samtal där de ställer sig frågan: får man skratta när världen rasar omkring en?

10:45-11:45 Crimetime, R17: Ninni Schulman
Skrivarskola

Vi fortsätter fjolårets succé med skrivarskola och ger dig chansen att coachas av några av Sveriges ledande deckarförfattare på Crimetimes Skrivarskola! Det blir fyra timmar med massor av tips om hur du skapar trovärdiga miljöer och karaktärer och hur du undviker att bli refuserad. Vad är det egentligen förläggarna letar efter och hur skapar man en riktigt bra story som håller hela vägen? Och vad skiljer sig när man skriver för ljud? Rebecka Edgren Aldén, författare och skrivcoach leder Crimetimes skrivarskola. Övriga medverkande är bland andra Viveca Sten, Anna Bågstam och några av Sveriges främsta förläggare.

11:30-11:50 Yttrandefrihetsscenen: Nilla Fischer
Jag sa inte ens hälften. Moderator: Berit Larsson.

Nu är Nilla Fischer, en av Sveriges genom tiderna mest meriterade fotbollsspelare, redo att berätta om bråken i förbundet, kraven på att bevisa sig och hatet från omvärlden. Hur vågar man säga ifrån i maktstrukturer trots det pris man kan få betala – och trots offentlighetens fördomar när man kommer ut som lesbisk? Och vad gör hoten och hatet med en människas kraft och röst? Hör Nilla Fischer i samtal med Berit Larsson, genusforskare, folkbildare och tidigare idrottare på landslagsnivå.

12:20-12:40 Bonnierförlagens scen: Nilla Fischer
Författarsamtal. Moderator: Anders Sjöqvist.

Hela Nilla Fischers liv har handlat om träning, matcher och titlar. Nu berättar en av Sveriges mest meriterade fotbollsspelare om bråken med pamparna i förbundet, våndan över att bli kär i fel person och det ständiga hatet från omvärlden. Kom och lyssna på ett författarsamtal med Nilla Fischer.

12:00-12:30 Ljudscenen: Marie Lok Björk
Gammalt stoff i ny kostym. Moderator: Karin Linge Nordh.

Historiska romaner har tagit fart i ljudformatet. Marie Lok Björks Jag vill riva upp himmel och jord är en känsloladdad roman om Elise Ottesen Jensen, mer känd som Ottar. En av världens främsta kämpar för kvinnlig sexuell frihet. Hur är det att skriva om historien i romanform? Tänker Marie på att det ska bli ljudbok när hon skriver? Och hur är det att som författare höra en uppläsare gestalta berättelsen?

13:00-13:45 Seminarium, J1: Agnes Hellström
NATO-beslutet och debatten som uteblev. Övriga medverkande: Nils Torvalds och René Nyberg. Moderator: Ivar Ekman.

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 gjorde Sverige och Finland en helomvändning i NATO-­frågan. Svenska freds- och skiljedomsföreningens tidigare ordförande Agnes Hellström, aktuell med boken Fredsfittan: Natobeslutet som förändrade Sverige, var ofta en av få kritiska röster till ett svenskt NATO-medlemskap. Här samtalar hon med den finländske Europaparlamentarikern Nils Torvalds och Finlands tidigare Moskvaambassadör René Nyberg, som i sin bok Vägen till Nato analyserar Finlands och Sveriges väg till Nato, en väg som till slut inte blev gemensam. Programledare: Ivar Ekman, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

14:00-14:20 Crimetime Häktet: Ninni Schulman
Att hitta sin alldeles egen miljö. Övriga medverkande: Anna Tell och Nilla Kjellsdotter. Moderator: Clara Gustafsson.

Hur väljer författare var de förlägger sina böcker? Kan man skriva om en plats man aldrig besökt? I vissa böcker blir miljön nästan en fysisk karaktär. Ninni Schulman har vänt sig till 1980-talets Dalarna, Anna Tell byter internationella miljöer mot barndomens Värmland och Nilla Kjellsdotter tar med svenska läsare till Österbotten. Hör dem samtala om miljöskildringar, stämning och intrig.

14:00-14:30 Seminarium, F2: Nilla Fischer
Kampen på och utanför fotbollsplanen. Moderator: David Fjäll.

Hon är en av Sveriges mest meriterade fotbollsspelare genom tiderna. Efter att ha spelat i landslaget i 21 år, vunnit Champions League och tyska ligan avslutade Nilla Fischer sin fotbollskarriär i december 2022. I självbiografin Jag sa inte ens hälften berättar hon om sin karriär, bråken med pamparna i förbundet och det ständiga hatet från omvärlden. Om våndan över att bli kär i fel person, kampen för att skaffa barn och förväntningarna på att vara en förebild i gayvärlden.

15:00-15:20 Expressens scen: Nilla Fischer
Fotbollsstjärnan talar klarspråk. Moderator: Anna Friberg.

En av Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna Nilla Fischer sa inte ens hälften när det begav sig.

15:15-15:45 Bonnierförlagens scen: Agnes Hellström
Författarsamtal. Moderator: Anders Sjöqvist.

Natten till den 24 februari 2022 invaderar ryska trupper Ukraina och kriget många fasat för blir verklighet. Sveriges riksdag beslutar att skicka vapen till Ukraina och att höja försvarsanslagen till rekordnivåer. En debatt om ett svenskt Natomedlemskap drar i gång - och de som försöker nyansera och bredda perspektiven hånas och misstänkliggörs. En av dem är Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Hon hamnar mitt i stormens öga. Nu berättar hon om vad som egentligen hände i hennes bok Fredsfittan.

15:30-15:50 Ljudscenen: Ninni Schulman
Hur behåller man lyssnaren till slutet? Moderator: Karin Linge Nordh.

Ninni Schulman har, både genom sin Hagfors-serie om journalisten Magdalena Hansson och den nystartade Siljanserien om Ingrid Wolt, nått enorma framgångar i ljudbokssfären. Skriver Ninni med ljudbokslyssnaren i åtanke? Hur lyckas man skapa karaktärer och miljöer som engagerar? Och hur får man egentligen lyssnaren att stanna ända till slutet?

16:00-16:20 Globala Torget: Agnes Hellström
Fredsaktivist eller Putinkramare? Moderator: Louise Lindfors.

Natten till den 24 februari 2022 invaderar ryska trupper Ukraina och kriget många fasat för blir verklighet. Sveriges riksdag beslutar att skicka vapen till Ukraina och att höja försvarsanslagen till rekordnivåer. En debatt om ett svenskt Natomedlemskap drar i gång - och de som försöker nyansera och bredda perspektiven hånas och misstänkliggörs. En av dem är Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Hon hamnar mitt i stormens öga. Nu berättar hon om vad som egentligen hände i hennes bok Fredsfittan.

 

Här hittar du alla mässans programpunkter.