Bazar Förlag, 2024-09-17

Foto: Gabriel Liljevall

Marie Lok Björk tilldelas Ann-Julie von Feilitzen Fresenius litteraturstipendium 2024

Marie Lok Björk har tilldelats Ann-Julie von Feilitzen Fresenius litteraturstipendium 2024. Stipendiet delas ut till minne av Ann-Julie von Feilitzen Fresenius och syftar till att stödja författare och skribenter i starten av sin karriär. Stipendiet ska stödja Marie i arbetet med sina kommande verk i Sigtunasviten.


Motiveringen lyder: 

Ann-Julie von Feilitzen Fresenius stiftelse tilldelar 2024 års författarstipendium till Marie Lok Björk för hennes förmåga att med flödande prosa fånga och beröra läsaren på djupet. Samt för hennes val av idémässiga ämnen kring kvinnors rättigheter för mer än hundra år sedan men som samtidigt beskriver kvinnors villkor idag. Det är teman som berikar och lyfter läsaren till ökade insikter om det djupt mänskliga och vår plats i historien. Stipendiet avser att stödja Marie Lok Björks komman de litterära arbete ”Sigtunasviten”, vilken utspelar sig bakåt i historien men med ett tema kring människovärde och medmänsklighet vilket är fortsatt angeläget och aktuellt i vår samtid. Vi ser med stort intresse fram emot hennes kommande projekt.

 

Om Marie Lok Björk: 

Marie Lok Björk är uppvuxen i Västerås, men bor numera i Sigtuna. Hon är utbildad journalist och har även studerat kulturvetenskap. Hon har gått skrivarkurser både på folkhögskolor och universitet. Marie har tidigare givit ut den kritikerrosade romanen Att välja ett liv (2021), fackboken Handbok i jämställt föräldraskap (2021) och ungdomsromanen Jag blundar tills jag finns (2015). För sina böcker har Marie tilldelats ett flertal stipendier och priser. Hennes böcker används även som undervisningsmaterial i gymnasieskolor och på universitetet.

 

Jag vill riva upp himmel och jord

Känsloladdad roman om Elise Ottesen Jensen, ”Ottar” – Sveriges mest kända sexualupplysare. Under hela sitt liv kämpade hon för kvinnors rätt till ett bättre liv, inte minst som grundare till RFSU. Vem var hon och vilka händelser formade henne?

Sagt om boken: 

”Marie Lok Björk är en mästare på att ge Elise Ottesen Jensen liv igen. Intressant och inlevelsefullt.”
Smålands-Posten

"Det är levande och skickligt gjort, och det går inte att undvika att känna djup beundran för denna orädda kämpe för mänskliga rättigheter, som reste land och rike runt och upplyste om preventivmedel och jämställd sex."
Allers

 

Att välja ett liv

Att välja ett liv är en verklighetsbaserad roman som lyfter fram ett kvinnoöde i början av förra seklet. En bok i samma anda som Moa Martinsons älskade statarromaner — om en kvinna som går från välstånd till armod, men hela tiden står upp för sig själv och sina barn.

Sagt om boken:

"En gripande och ytterst levande historia om Sverige för hundra år sedan och om den starka Ottilia, författarens morfars mor.”
Expressen

"Den är ett fint tidsdokument med en genomarbetad miljöskildring och en gripande historia ... En bladvändare i arbetarförfattarnas fotspår."
BTJ