Bazar Förlag, 2022-06-01

Foto: Gabriel Liljevall

Marie Lok Björk tilldelas Solna stads kulturstipendium 2022 för sin bok Att välja ett liv

Författaren Marie Lok Björk tilldelas stipendium av Solna stad för sin bok Att välja ett liv, utgiven på Bazar förlag. Romanen baseras på verkliga händelser och är en bok i samma anda som Moa Martinsons statarromaner. Läsaren får följa Ottilia som går från att vara en handlardotter till en ensamstående mor och statare.

Juryns motivering lyder: ”Marie har skrivit en högaktuell roman som utspelar sig för hundra år sedan. Vi följer den starka kvinnan Ottilia i en berättelse som levandegör en historisk miljö, Överjärva gård här i Solna, och som samtidigt är ett viktigt dokument gällande svensk kvinnohistoria. Maries bok har redan färdats milsvida och nått många läsare i hela landet. Vi ser med glädje fram emot Maries framtida bokprojekt.

”Stipendiet betyder jättemycket för mig. Det blir ett kvitto på att min roman gjort avtryck”, säger Marie Lok Björk. ”Jag tycker också att Överjärva gård är en speciell och viktig plats, inte minst Statarmuseet, som fler borde upptäcka. Om jag kan bidra till det blir jag väldigt glad.”

Att välja ett liv är en historisk skildring av kvinnoförtryck och utsatthet, men också en påminnelse om vikten av att försvara kvinnors rättigheter. Den har omfamnats av läsare och Bazar har tagit fram en lärarhandledning riktad mot gymnasieelever.

”Det är otroligt roligt att Solna stad uppmärksammar Marie Lok Björks kulturgärning genom att tilldela henne detta fina stipendium. Hennes roman Att välja ett liv är en historisk roman som samtidigt är högaktuell, och det är extra roligt att den har nått ut så brett – både till unga och gamla”, säger Karin Linge Nordh, förläggare på Bazar Förlag.

Marie är journalist och författare och har ett starkt engagemang för feminism och jämställdhet. Förutom romanen, har Marie skrivit Handbok i jämställt föräldraskap i vilken hon varvar konkreta tips med personliga upplevelser för att hjälpa blivande föräldrar att kunna behålla en jämställd relation.

Solna Stads Kulturstipendiater kommer att presenteras på Kungliga Operans scen i Hagaparken under Nationaldagsfirandet den 6 juni.

Cecilia Eklund
Marknadsansvarig
cecilia@bazarforlag.se

Vi är möjligheternas förlag, hos oss står författaren alltid i fokus. Tillsammans skapar vi med glädje, nyfikenhet och professionalism de starkaste berättelserna. Sedan maj 2020 är vi en del av Bonnierförlagen.